MENU

Bejelentkezés
+36 30 202 2974

HÍREK

Mennyire fáj egy gyökérkezelés és meddig fájhat a fogunk utána?

Mennyire fáj egy gyökérkezelés és meddig fájhat a fogunk utána?

A legtöbb páciensnél gyakori tévhit, hogy a gyökérkezelés sok fájdalommal jár. Noha sokan éreznek valamiféle kellemetlenséget a kezelés során, a túlzott fájdalom nem normális. Napjainkban a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a páciensek legtöbbször alig éreznek valamit a kezelésből.

A gyökérkezelés szükségességének elkerülése érdekében, mindenképp járjunk rendszeres vizsgálatra, vagy ha már fáj a fogunk keressük fel fogorvosunkat mihamarabb, hogy megakadályozzuk a fertőzés súlyosbodását. Amennyiben a gyulladást nem kezelik időben, úgy tályog alakulhat ki a gyökér körül. Ez nagy fájdalommal jár, és ha továbbra sem kezelik, az akár a fog elvesztését is jelentheti.

Gyors tények a gyökérkezelésről:

  • A gyökérkezelés a fog gyökereinek tisztítását, fertőtlenítését és betömését jelenti.
  • A páciensek legtöbbször nem éreznek semmit, hiszen a kezelés helyi érzéstelenítéssel történik, így ez tipikusan nem fájdalmasabb, mint egy átlagos fogtömés.
  • A teljes kezelés általában 3 alkalomból áll:

1.    A fog megnyitása, ideg eltávolítása és gyulladáscsökkentő gyógyszer behelyezése,
2.    Gyökér tömése (amennyiben gyulladásmentes a fog),
3.    A fedőtömés behelyezése és a fog felépítése.

Milyen fájdalom jelentkezhet a kezelés után?

A gyökérkezelés utáni erős fájdalom nem normális, viszont pár napig még érzékeny lehet a fog környéke.
Noha a fogorvos eltávolította az ideget a fogból, a fogat körülvevő szövetekben esetlegesen kialakult gyulladás továbbra is diszkomfortot okozhat.
A fogorvos által alkalmazott gyógyszeres kezelés hatására a legtöbb esetben a gyulladás és az ehhez társuló érzékenység és kellemetlen érzés néhány nap alatt megszűnik.

Fontos, hogy amennyiben nem csökken az érzékenység vagy erős fájdalmat érzünk, keressük fel fogorvosunkat haladéktalanul! Ebben az esetben valószínűsíthetően a fog körüli szövet gyulladása a szakszerű beavatkozás ellenére sem szűnt meg teljes mértékben és további gyulladáscsökkentő (gyógyszeres) kezelés alkalmazása szükséges.



HIVJON

Vélemények

Módis Ibolya

"A saját példámból kiindulva nyugodtan mondhatom, hogy a doktornőhöz azok is bátran mehetnek, akik egyébként nagyon félnek a fogorvostól."