MENU

Bejelentkezés
+36 30 202 2974

GYAKORI KÉRDÉSEK

A fogaim nagyon érzékenyek! Mit tehetek ez ellen?

A fogak érzékenységét leggyakrabban hideg ételek, italok, édes ételek vagy a fogkefe sörtéi váltják ki. A fájdalom hirtelen jön, de csak néhány másodpercig tart. Ha ennél hosszabb ideig tartó fájdalmat érez, vagy inkább a forró dolgokra érzékeny, akkor komolyabb fogászati problémával küzd és ajánlott felkeresnie fogorvosát.

Az érzékenység oka, hogy a kemény zománc alól előbújik a dentin réteg. Ezt rossz szájápolási szokások, például túl erős fogmosás, vagy túl sok savas étel és ital fogyasztása okozza. Tehát a megoldás, hogy csökkentsük a savas, cukros italok fogyasztását, valamint lehetőleg használjunk elektromos fogkefét, amit csak szépen végig vezetünk a fogainkon és nem súroljuk azokat. Érdemes beszerezni egy speciálisan érzékeny fogakra készített fogkrémet is. Ezt alkalmazhatja kenőcsként is, amit az érzékeny területre kell rákenni, így enyhítve a kellemetlen érzést.

Amennyiben tanácsra van szüksége, látogasson el hozzánk egy ingyenes állapotfelmérésre!

Milyen gyakran ajánlott fogkefét cserélni?

Ajánlott 3 havonta lecserélni a fogkefénket, de akár hamarabb is, amennyiben a sörték kopottak és elhasználódtak. Megfázás vagy más fertőző megbetegedés esetén lehetőleg azonnal cseréljük le, amint meggyógyultunk.

Mikortól kell mosni a baba fogát?

A tejfogak legfontosabb feladata, hogy fenntartsák a helyet a később megjelenő maradandó fogaknak. Ezért is kiemelten fontos, hogy egészségesek legyenek és odafigyeljünk a tisztításukra attól a naptól kezdve, ahogy kibújnak. Célszerű a babák fogtalan ínyét is tisztítani és megismertetni a fogkefével már azelőtt, hogy a pici tejfogak kibújnának. Az íny masszírozása még jó érzés is lehet a fogzástól szenvedő kicsiknek. A baba fogkeféje legyen pici fejű, puha sörtéjű. Körkörös mozdulatokkal, eleinte csak vízzel tisztítsuk. Annak érdekében, hogy a későbbiekben ne féljen a gyermek a fogorvostól, érdemes már akkor megismertetni a fogorvosi rendelővel amikor még semmilyen probléma sem merül fel. A gyerekeknél a prevenció legalább olyan fontos, mint a felnőtteknél, ezért évente egyszer érdemes a gyermeket elvinni egy ingyenes konzultációra, állapotfelmérésre.

Miért és mikor szükséges röntgenfelvételt készíteni a fogaimról?

A fogak és a környező szövetek számos betegsége nem látható szabad szemmel, amikor a fogorvos megvizsgálja a pácienst. Egy röntgenvizsgálat segítségével a következő problémákra derülhet fény:

A fogászati problémák korai szakaszban történő kezelésével időt-, pénzt- és szükségtelen fájdalmat spórolhatunk meg. A röntgenfelvétel felfedi a szájüregben rejtőző problémákat, amik nem látszanak egy általános vizsgálat során.

Melyik hatékonyabb, a hagyományos vagy az elektromos fogkefe?

Kutatások igazolják, hogy az elektromos fogkefék hatékonyabban távolítják el a lepedéket a fogakról, mint a manuális fogkefék. Hagyományos fogkefével kb. percenként 300 mozdulatra vagyunk képesek, viszont az elektromos fogkefék 3000-9000 (ultrahangos fogkefével akár 20000-40000) mozdulatot képesek megtenni percenként.

Miért használjak fogselymet, nem elég a fogmosás?

Több millió mikroszkopikus baktérium táplálkozik a fogainkon maradt ételmaradékokból. A fogmosás csak a baktériumok egy részét távolítja el, viszont a nehezen hozzáférhető területeket nem tudjuk megfelelően tisztítani. A fogselyem használata csökkenti a baktériumok számát a szájban és segít tisztán tartani a fogak közötti réseket. Ha nem távolítjuk el rendszeresen a lepedéket, akkor az idővel fogkővé alakul át. Ezért fontos, hogy fogselymet is használjunk, mivel a lepedék eltávolítását otthon is elvégezhetjük, míg a fogkőleszedést csak fogorvos végezheti el.

Mi az oka a fogak elszíneződésének?

Mivel minden emberi fogsornak sajátos tulajdonságai vannak, ezért a fogak elszíneződése különböző okokra vezethető vissza. Az alábbi ételek, italok, valamint káros szokások nagyban hozzájárulnak a fogak elszíneződéséhez:
Kávé, fekete tea, kóla, vörös bor
Fűszeres ételek (pl. curry gyakori fogyasztása)
Dohányzás
Továbbá, idősebb korban az elvékonyodott fogzománc miatt egyre szembetűnőbb lesz az alatta megbújó sárga dentin. Amennyiben elégedetlen fogai színével és fehérebb mosolyt szeretne elérni, akkor bátran keressen minket, mi segítünk! Részletes információ a nálunk alkalmazott fogfehérítésekről az alábbi linken található.

Milyen gyakran ajánlott fogászati kontrollra bejelentkezni?

Mint sok más egészségügyi területen, így a fogápolásban is kiemelt szerepe van a megelőzésnek. Ajánlott félévente egyszer ellátogatni fogászati kontrollra, mivel így idejében kiszűrhetjük a kezdetleges problémákat, megkímélve egészségünket és pénztárcánkat egyaránt. Ha Önnek épp esedékes a féléves fogászati kontroll, bátran jelentkezzen be hozzánk egy ingyenes állapotfelmérésre és tanácsadásra.

Hogyan tudok bejelentkezni Önökhöz?

Rendelőnk szolgáltatásait előzetes telefonos, illetve e-mailes időpont egyeztetést követően tudja igénybe venni. Időpontot az alábbi elérhetőségeken tud foglalni.

Hol tudok parkolni a közelben?

A környező utcákban van lehetőség a parkolásra, viszont a legegyszerűbb megoldás a Mammut bevásárlóközpont kültéri parkolója. Itt mindig található szabad hely, olcsóbb az utcai parkolásnál és csak 200 m-re van a rendelőnktől. 

Milyen egészségpénztárakkal állnak szerződésben?

Rendelőnkben lehetősége van egészségpénztáros kártyájával fizetni, az alábbi linken megtalálhatja a szerződött egészségpénztárak listáját.

Fájni fog a kezelés?

Nálunk nem kell félnie a tűtől, hiszen már a szúrást megelőzően speciális spray vagy gél által érzéstelenítjük a nyálkahártyáját, így magát azérzéstelenítő injekciót már szinte meg sem fogja érezni. Csak a fogak maximális érzéketlenségének elérését követően kezdjük meg a szükséges fogászati kezelést.