MENU

Bejelentkezés
+36 30 202 2974

HÍREK

Hatékony módszerek arra, hogyan ösztönözzük gyermekeinket a fogmosásra.

Hatékony módszerek arra, hogyan ösztönözzük gyermekeinket a fogmosásra.

Amint a tejfogak elkezdenek előbújni, azokat minden nap gondozni és tisztítani kell. Az első fog általában már 6 hónapos korban kinő, de ritkán előfordulhat, hogy már születéskor is van 1-2 foga a csecsemőnek.

Sok szülő tévesen úgy gondolja, hogy a tejfogak nem annyira fontosak, mert később úgyis lecserélődnek egy maradandó fogsorra. Sajnos azonban, a nem megfelelően tisztított fogak akár rágási nehézségeket vagy beszédhibát is eredményezhetnek gyermekeinknél. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a tejfogaknak helyfenntartó szerepük is van, ezért ha túl hamar kiesik, vagy kihúzásra kerül a tejfog, akkor a foghiány helye idővel beszűkül, ami hatással lehet a marandandó fogakra is (rossz pozícióban fog előbújni vagy lehet ki sem nő).

Statisztikák szerint a gyermekek több mint 40%-a szenved szuvas fogaktól, ami jól mutatja, hogy a kisgyermekek fejlődésének ezen időszakában mennyire fontos lenne gondoskodni a tejfogak megfelelő és rendszeres tisztításáról. Annak érdekében, hogy rendesen megtanítsuk őket a helyes fogmosási technikákra, 6-7 éves korukig szükséges a felnőtt felügyelet és segítség.

Fogmosási szokások másolása

A gyerekek nagyon gyorsan tanulnak másolás útján. Ha szeretnénk, hogy a gyermekünk elsajátítsa a helyes fogmosási technikákat, úgy a legegyszerűbb, ha egyidejűleg mi is megmossuk a fogunkat és közben megtanítjuk a helyes mozdulatokra. Magyarázzuk el, hogy miért olyan fontos hátul is megmosni a rágófogainkat. Az is egy jó ötlet, ha néha hagyjuk, hogy gyermekünk mossa meg a mi fogunkat. Ezt igazán szórakoztatónak fogják találni, bár készüljünk fel, hogy tiszta fogkrém lesz az arcunk!

Jutalom táblázat a hatékony fogmosásért

A kisgyermekek kifejezetten szeretik a jutalom táblázatokat. Készítsünk egy havi táblázatot, ahol napi szinten vezethetjük a fogmosások számát, és adjunk jutalmat - matricát vagy hasonló kis apróságot - minden egyes alkalomért. A hónap végén a jó teljesítményért adhatunk egy kis ajándékot, esetleg egy oklevelet, amely igazolja, hogy a gyermek kiválóan teljesítette a feladatot. Ne féljünk pozitívan jutalmazni a gyermeket, ők nagyon büszkék lesznek erre.
A fogakat naponta kétszer kell megtisztítani, legyen a szokásos reggeli és esti rutin része a fogmosás! Ha van lehetőségük tükör előtt mosakodni, akkor látni fogják, hogyan kell a fogkefét helyes technikával mozgatni.

Olvassunk fogmosásról szóló történeteket vagy nézzünk erről szóló mesét/ videót

Számos rajzfilmfigurának vannak online videói a fogmosásról és a jó foghigiéniai szokásokról. Sőt, rengeteg csodálatos dal is létezik, ami ösztönözheti gyermekét a fogmosására. A gyerekek szeretik a zenét és szívesen énekelnek is, így a fogmosás témája is érdekessé válhat. Fontos, hogy ezt a mindennapi feladatot szórakoztatóvá tegyük, és ne érezzék kötelező macerának.
Vannak már olyan elektromos fogkefék, amikhez egy kis kijelző mutatja a hátralévő időt, ezzel is segítve a gyermekeket a megfelelő idő betartásához.

Fontos, hogy rendszeresen ösztönözzük gyermekeinket a fogmosásra. A napi pozitív megerősítés segíti őket a jó szokások kialakításában, ami a felnőttkorban is el fogja kísérni őket. Ne felejtse el, hogy amikor előbújnak a pici első fogai, keressék fel a fogorvosukat egy ellenőrzésre és tanácsadásra.
Ha bármilyen kérdése merülne fel a témával kapcsolatban, keresse a Help Dental-t bizalommal, mi segítünk!



HIVJON

Vélemények

Módis Balázs

"A könnyen elérhető helyen lévő rendelő és a rendelési idő rugalmassága azonnal szimpatikus volt, ezt csak külön fokozta a doktornő kedvessége. A teljeskörű vizsgálat után közérthetően, világosan elmagyarázza, hogy mi fog történni a kezelés alatt. A betegnek ez nagyon megnyugtató és máskor is bizalommal fog jönni a rendelésre."