MENU

Bejelentkezés
+36 30 202 2974

HÍREK

10 mítosz és tévhit a fogakkal kapcsolatban (2. rész)

10 mítosz és tévhit a fogakkal kapcsolatban (2. rész)

Sok tévhit létezik fogaink egészségének megőrzésére, de amíg napi pár perc megfelelő szájápolással egészséges mosolyt varázsolhatunk magunknak, addig a helytelen gyakorlatok visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Válasszuk külön a tényeket a tévhitektől!

Tévhit: Ha nem fáj semmi, nem kell fogorvoshoz menni.
Tény: Ez az egyik legnagyobb tévhit, ugyanis a legtöbb fogászati problémánál nem feltétlenül érzünk fájdalmat az elején. A fájdalom legtöbbször a probléma későbbi stádiumában jelentkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg komolyabb és drágább beavatkozásra lesz szükségünk. Ha egy fogszuvasodást kezelését sokáig halogatjuk, akkor akár egy gyökérkezelésre vagy foghúzásra is sor kerülhet. Érdemes tehát rendszeresen felkeresni fogorvosunkat és ellenőrizni fogaink állapotát.
 
Tévhit: Ha fogszuvasodásról beszélünk, a cukor a fő bűnös.
Tény: Amikor lyukas fogakról esik szó, szinte biztos, hogy bűnösként a sok cukorka és édes nyalóka jut eszünkbe. Pedig a sós kekszek és chipsek is legalább olyan károsak, mivel a bennük lévő keményítő és a szénhidrát ugyanúgy lebontják a zománcot, és ráadásul még bele is ragadnak a fogainkba.

Tévhit: Evés után egyből fogat kell mosni.
Tény: Sokszor felmerülő tévhit, hogy nassolás vagy cukros üdítő fogyasztása után azonnal fogat kell mosni. Evés után megváltozik a száj pH-értéke és ettől gyengül a fogak védekezőképessége, így egy azonnali fogmosással kárt tehetünk a zománcrétegben. Várjunk legalább fél órát fogmosásig vagy rágjunk addig egy cukormentes rágógumit.

Tévhit: A diétás italok nem károsítják a fogakat.
Tény: Sokan úgy gondolják, hogy a cukormentes italok nem veszélyeztetik a fogaink egészségét, viszont a cukor után az egyik legkárosabb tényező az üdítők savassága. A savasság eróziót okozhat a fogak külső felületén, ami érzékenységhez vagy fogszuvasodáshoz vezethet. Próbáljunk kevesebb üdítőt inni, vagy az elfogyasztásuk után kerüljük a fogmosást és csak vízzel öblögessünk.

Tévhit: A gyökérkezelés fájdalmas eljárás.
Tény: A legtöbb páciensnél még mindig gyakori tévhit, hogy a gyökérkezelés sok fájdalommal jár. Régen lehet ez volt a tapasztalat, viszont napjainkban a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a páciensek legtöbbször alig éreznek valamit a kezelésből.  Az ideg eltávolítását követően (1. alkalom) általában nincs is szükség érzéstelenítésre, hisz a fog érzéketlenné válik.



HIVJON

Vélemények

Módis Ibolya

"A saját példámból kiindulva nyugodtan mondhatom, hogy a doktornőhöz azok is bátran mehetnek, akik egyébként nagyon félnek a fogorvostól."