MENU

Bejelentkezés
+36 30 202 2974

HÍREK

10 mítosz és tévhit a fogakkal kapcsolatban (1. rész)

10 mítosz és tévhit a fogakkal kapcsolatban (1. rész)

Sok tévhit létezik fogaink egészségének megőrzésére, de amíg napi pár perc megfelelő szájápolással egészséges mosolyt varázsolhatunk magunknak, addig a helytelen gyakorlatok visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Válasszuk külön a tényeket a tévhitektől!

Tévhit: Minél erősebben mossuk a fogainkat, annál tisztábbak lesznek.
Tény: A túl intenzív fogmosással vagy túlságosan „kemény” fogkefék használatával kárt okozhatunk a felső zománcrétegben, aminek a funkciója, hogy védje a fogakat a szuvasodástól. Ajánlott a finomabb sörtéjű fogkefe használata, valamint a gyors sikálás helyett inkább szánjuk rá a teljes 2 percet a fogak tisztítására.

Tévhit: A fogselyem használata nem fontos.
Tény: A fogmosás csak a baktérium egy részét távolítja el.  A fogselyem segít a nehezen hozzáférhető területek tisztításban, mint például a fogak közötti réseknél. A rendszeres használata csökkenti a baktériumok számát a szájban és eltávolítja azokat a lepedékeket is, amik idővel fogkővé alakulnának át.  Ezért fontos, hogy fogselymet is használjunk, mivel a lepedék eltávolítását otthon is elvégezhetjük, míg a fogkőleszedést csak fogorvos végezheti el.

Tévhit: A cukormentes rágógumizás kiváltja a fogmosást.
Tény: Ha ez igaz lenne, akkor a gyerekek valószínűleg örömükben ugrálnának. A cukormentes rágózásnak vannak viszont jótékony hatásai is. Például a megnövekedett nyáltermelés segít az ételekből/ italokból származó erodáló savak eltávolításában, vagy ugyanígy refluxos betegeknél segít enyhíteni a gyomorsavak károsító hatását a fogzománcon.
Habár a rágózásnak vannak pozitív hatásai, ez önmagában nem képes eltávolítani a lepedékek nagy részét, ezért fontos napi kétszer fogat mosni és fogselymet használni.

Tévhit: A fogfehérítés károsítja a fogak felszínét.
Tény: A szakszerűen elvégzett fogfehérítés nem okoz károsodást a fogzománc számára. A jelenleg fogfehérítésre használt anyagok (karbamid vagy hidrogén peroxid tartalmú), fogorvos által felügyelt és végrehajtott szakszerű alkalmazása nem jelent veszélyt sem a fogak, sem az íny számára. Rövidtávon érzékenyebbé teheti a fogakat, de ez idővel elmúlik.

Tévhit: Ha vérzik az ínyünk, nem szabad fogat mosni vagy fogselymet használni.
Tény: Az ellenkezője igaz. Amennyiben nem mosunk fogat rendszeresen, a felgyülemlett lepedék fogínygyulladást, fogínyvérzést okozhat. A résekben ragadt lepedék eltávolítása kiemelten fontos.  Ezért ajánlott, hogy ilyen esetekben is megmossuk és ápoljuk a fogainkat.  Ha a vérzés nem múlik, ajánlott egy fogorvos felkeresése!



HIVJON

Vélemények

Szűcs Julcsi

"Rugalmas időpont egyeztetés, családias környezet, kifogástalan szakértelem! Csak ajánlani tudom!"